Για τον μήνα Ιούνιο, η ομάδα “Οι Ακροβάτες” είχαμε την χαρά να έχουμε μαζί μας σε ένα ακόμη podcast τον αστροφωτογράφο Κωνσταντίνο Θεμελή. Ο Κωνσταντίνος Θεμελής, απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επίσημα, από το 2020, επαγγελματίας φωτογράφος με ειδικότητα την αστροφωτογραφία, μίλησε στην ακροβάτισσα Μαριτίνα Μυλωνά για το πάθος του για την φωτογραφία και συγκεκριμένα την αστροφωτογραφία.

Αρχικά, μας ανέφερε χαριτολογώντας πως δεν επέλεξε εκείνος το επάγγελμα του αστροφωτογράφου αλλά αυτό επέλεξε τον ίδιο. Αφού ανακάλυψε το πάθος του για την αστροφωτογραφία και γέμισε το γνωστικό του καλάθι με γνώσεις, είδε πως μπορεί να μεταδώσει αυτές με μεγάλη χαρά και στους υπόλοιπους και έτσι αποφάσισε να το κάνει και επάγγελμα. Στην ουσία το συναίσθημα του να μοιράζεσαι κάτι που έχεις μελετήσει και να μεταδίδεις την αγάπη που έχεις εσύ για αυτό τον οδήγησε σε αυτό το μονοπάτι.

Όταν ρωτήθηκε για το πιο συναρπαστικό κομμάτι της διαδικασίας της αστροφωτογραφίας απάντησε κάτι το οποίο κατά τον ίδιο είναι κάτι που δε θα περίμενε κάποιος ως απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Οι άνθρωποι, λοιπόν, μας απάντησε, οι άνθρωποι που συναντάς και γνωρίζεις στο διάβα σου και σε όλη τη καριέρα σου ανά τα χρόνια.. Είπε χαρακτηριστικά πως μπορείς να πηγαίνεις σε υπέροχες τοποθεσίες αλλά αυτό που μένει είναι οι άνθρωποι που συναντάς, οι εμπειρίες που ανταλλάζεις με αυτούς τους ανθρώπους.. Αυτό μάλιστα αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους που έχει ξεκινήσει και τα σεμινάρια της φωτογραφίας. Όπως και σε άλλες ειδικότητες, έτσι και εδώ μένει το ίδιο πράγμα. Ένας εμψυχωτής, ένας δάσκαλος, διδάσκει στους άλλους αυτά που γνωρίζει, αλλά διδάσκεται κιόλας. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση διδάσκεται εμπειρίες και γνώσεις τόσο βγαλμένες από τη ζωή όσο και από την φωτογραφική καριέρα. Οι εμπειρίες λοιπόν είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που κάποιος μπορεί να αποκτήσει σε αυτό το επάγγελμα.

Όσον αφορά την διαδικασία της φωτογραφίας και την σχεδίαση που κάνει, μας είπε χαρακτηριστικά πως προσπαθεί όπου μπορεί στις φωτογραφίες των νυχτερινών τοπίων να υπάρχει το ανθρώπινο στοιχείο, είτε αυτό είναι ο ίδιος του εαυτός είτε κάποιος φίλος του που ποζάρει και κοιτάει τον έναστρο ουρανό. Έτσι ο ίδιος δείχνει την σχέση του ανθρώπου με το νυχτερινό τοπίο, μια σχέση που χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Προσθέτει επομένως στις φωτογραφίες του ένα κομμάτι ιστορίας.

Έπειτα, αναφερόμενοι στην καραντίνα για τους καλλιτέχνες, τόνισε πως το 2020 ήταν μια σε εισαγωγικά σκοτεινή χρονιά για αυτόν τον τομέα. Τους πρώτους δέκα μήνες της καραντίνας προσπαθώντας να κρατήσει επαφή με αυτό που τόσο αγαπά, πήγαινε στην ταράτσα του σπιτιού του και φωτογράφιζε τη σελήνη αλλά και οποιαδήποτε σύνοδο αστερισμών με κάποιον πλανήτη, συνέβαινε εκείνη την περίοδο. Ο καλλιτέχνης ακόμα και σε “σκοτεινές” εποχές πάντα βρίσκει μια διέξοδο, έναν τρόπο να δημιουργήσει και να διατηρήσει ζωντανή την επαφή του με την τέχνη που αγαπά.

Εξήγησε αργότερα πως σε πέντε – δέκα χρόνια αυτό που θέλει να πετύχει είναι να ταξιδεύει ο ίδιος και τα σεμινάριά του και στον υπόλοιπο κόσμο εκτός Ελλάδας. Η Ελλάδα μεν έχει πολύ ωραία σημεία για φωτογράφηση αλλά τα καλύτερα και πιο επιβλητικά, κατά τον ίδιο, τοπία βρίσκονται σε άλλες χώρες. Θα ήθελε λοιπόν να δημιουργήσει στο μέλλον τις αστροβόλτες, όπως αποκαλεί ο ίδιος τις φωτογραφικές εξορμήσεις – σεμινάρια, και στο εξωτερικό παρέα με ανθρώπους που αγαπάνε την αστροφωτογραφία.

Τέλος, αναφερθήκαμε στην εκπαίδευση των παιδιών σήμερα για τον κόσμο και το σύμπαν. Επεσήμανε μάλιστα πως παλαιότερα υπήρχε το μάθημα της κοσμολογίας στα σχολεία. Εκεί μάθαιναν πράγματα όπως το πού βρίσκεται το σύμπαν, ο γαλαξίας και ο πλανήτης μας. Ολοκληρώνει την ομιλία και συνέντευξη με μια προτροπή στους ανθρώπους που μας ακούν. Προτείνει λοιπόν να παίρνετε βιβλία για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, να μαθαίνετε για τον έναστρο ουρανό, για το σύμπαν, τη Γη και την οικογένεια των πλανητών και γενικότερα να διαβάζετε πέρα από το σχολείο βιβλία και να μη μένετε μόνο στις τυποποιημένες γνώσεις που αυτά σας δίνουν. Υπάρχουν, συνέχισε, κάποιες πληροφορίες που βοηθούν τους ορίζοντές μας να ανοίξουν, πληροφορίες που μας δείχνουν πόσο σημαντικοί και πόσο ασήμαντοι είμαστε ταυτόχρονα.

Και με αυτό το μήνυμα θα κλείσουμε απολαμβάνοντας αυτή την γεμάτη γνώσεις συνέντευξη. Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο Θεμελή και την Μαριτίνα Μυλωνά για ακόμα μια εποικοδομητική συνέντευξη. Μένουμε δημιουργικοί, μαθαίνουμε για τον κόσμο στον οποίο φιλοξενούμαστε.

Εάν θέλετε να γνωρίσετε τον Κωνσταντίνο Θεμελή και το έργο του φροντίστε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του : https://www.constantinethemelis.com/

Από την συντακτική ομάδα της εφημερίδας “Ο Ακροβάτης”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *