Απρίλιος μήνας, ένας μήνας αφιερωμένος στην Τέχνη της Δημιουργίας για τον Ακροβάτη μας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν επιθυμία μας μεγάλη ως καλλιτέχνες ήταν να γνωρίσουμε σημαντικούς καλλιτέχνες του ΚΕΠΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον πανέμορφο χώρο της Τέχνης. Είχαμε την χαρά και την τιμή να πάρουμε συνέντευξη από τις Εικαστικούς Νεκταρία Γιακμογλίδου και Ελπινίκη Καμόσου. Μέσα από αυτή την συνέντευξη, την οποία οργάνωσε και εκτέλεσε η ακροβάτισσα και μαθήτρια Μαριτίνα Μυλωνά πήραμε μια σύντομα αλλά πολύ σημαντική ματιά στον δικό τους καλλιτεχνικό κόσμο και στον τρόπο που εκείνες βιώνουν την Τέχνη.

Το podcast των εικαστικών το λάτρεψα εξίσου γιατί όπως και στα άλλα podcast, πήρα γεμάτες απαντήσεις, πολλές ιδέες και δημιουργικές σκέψεις. Πάρα πολλές γεμάτες, ωραίες και ξεκάθαρες απαντήσεις πήρα από όλες τις δασκάλες και χαίρομαι για αυτό πάρα πολύ γιατί μου δώσαν νέες γνώμες, τροφή για σκέψη, μια νέα οπτική προς το τι διδάσκει η καθεμία από αυτές και μια μεγάλη πηγή για δημιουργικότητα! Τα εικαστικά και γενικά η τέχνη τους μου δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να εκφραστώ και την εκμεταλλεύομαι όσο μπορώ όπως φυσικά και τα άλλα μαθήματα!!Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους“. – Μαριτίνα

Αναφερθήκαμε αρχικά στα Εικαστικά ως μια τέχνη που αποτελείται από δύο κομμάτια, δύο κόσμους, τον εκπαιδευτικό και τον προσωπικό – δημιουργικό. Και στις δυο περιπτώσεις η έκφραση είναι πολύ σημαντική. Στην πρώτη είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να μεταδίδουμε τα εργαλεία των εικαστικών όποια μορφή και να έχουν αυτά σε νέα παιδιά που θα τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν την δική τους συναισθηματική εκτροπή. Εξήγησαν πως η διάδραση και η αλληλεπίδραση με τα παιδιά στον τομέα αυτόν είναι πολύ σημαντική. Τα τελευταία δίνουν μια φρεσκάδα, μια νέα, διαφορετική ματιά απέναντι στα πράγματα. Υπάρχει έτσι μια αμφίπλευρη μάθηση, δίνει μεν ο εκπαιδευτικός αλλά και τα παιδιά και έτσι δημιουργούνται νέες συνθήκες για το πώς δημιουργούμε και πώς σκεφτόμαστε. Στο δεύτερο κομμάτι των Εικαστικών, στο κομμάτι της προσωπικής δημιουργίας, είναι ένας τρόπος να υπάρχουμε μέσα στην κοινωνία και να θέτουμε την ταυτότητά μας σε αυτή. Στην ουσία τα Εικαστικά, βοηθάνε στο να δούμε τον κόσμο γύρω μας είτε αυτό είναι μέσα από τη ζωγραφική είτε από άλλα πεδία. Αν έπρεπε να περιγράψουν τα Εικαστικά με λίγες λέξεις αυτές θα ήταν : έκφραση, άποψη, θέση, συναίσθημα, χρώμα, σημείο, δημιουργία, φαντασία και αλληλεπίδραση.

Στην ερώτηση πώς μπορεί κάποιος να γίνει δημιουργικός η απάντηση τους μας εξέπληξε. Χαρακτηριστικά τονίστηκε πως το βασικό συστατικό για να είναι κάποιος δημιουργικός είναι αυτό που τον κάνει να αισθάνεται χαρά, και οτιδήποτε τον κάνει να εξελίσσεται. Δεν σφραγίζεται η δημιουργικότητα μονάχα στα όρια της τέχνης. Αναφέρθηκε μάλιστα πως μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί ακόμα και με την επιστήμη. Ακόμα και το να λύνει κάποιος ασκήσεις στα μαθηματικά, θεωρείται δημιουργικό όπως επίσης και το να μαγειρεύει κάποιος. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε δημιουργικοί, άθελα μας ή ηθελημένα γινόμαστε δημιουργικοί ακόμα και με την απλή μετάδοση μιας πληροφορίας στην καθημερινή μας επικοινωνία με τον κόσμο.

Εισχωρήσαμε στην ιστορία των Εικαστικών ή αλλιώς Καλλιτεχνιών ή Τεχνικών στα χρόνια. Προτάθηκε επίσης από την δημοσιογράφο μας μια υπέροχη ιδέα για εθελοντική δημιουργία και προσφορά αγγείων με σκοπό αυτά να χαριστούν σε ιδρύματα για να μάθουν την ιστορία της τέχνης αλλά και της χώρας γενικώς, πρόταση η οποία ενθουσίασε τις δυο Εικαστικούς, μια εκ των οποίων έχει μεγάλη ιστορία στην εθελοντική δράση.. Μιλήσαμε για το πως κάθε μέρα, ο κόσμος που βλέπουμε επηρεάζει το πώς θα δημιουργήσουμε και επηρεάζει διαφορετικά τον καθένα. Μιλήσαμε για το πως ένα δημιούργημα μπορεί να προκαλέσει μια γκάμα συναισθημάτων όπως διασκέδαση, ενθουσιασμό, έντονη χαρά, παρόρμηση, αίσθηση πληρότητας αλλά και συγκίνηση, συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση ή αίσθηση βάρους. Κλείσαμε τέλος αναφερόμενοι στους καλλιτέχνες οι οποίοι βλέπουν με άλλα μάτια τον κόσμο, ίσως πιο παρατηρητικά μάτια, μάτια που εστιάζουν σε κάτι που ο υπόλοιπος κόσμος θεωρεί ασήμαντο και δίνουν σε αυτό το ασήμαντο υπόσταση, ιστορία και αξία.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε αυτούς τους καλλιτέχνες που γνωρίσαμε μέσα από αυτή την συνέντευξη και μας μετέδωσαν απλόχερα τις γνώσεις τους για την Τέχνη που ο καθένας τους ακολουθεί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ τέλος πρέπει να δοθεί στην Μαριτίνα Μυλωνά, μια επίδοξη δημοσιογράφο πέρα από καλλιτέχνη και ακροβάτισσα της εφημερίδας μας “Ο Ακροβάτης”. Θα κλείσουμε με ένα σημαντικό μήνυμα: “Κρατήστε σφιχτά την έμφυτη δημιουργικότητα που έχετε μέσα σας”

Από την συντακτική ομάδα της εφημερίδας “Ο Ακροβάτης”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *