Καραγιάννης Ηρακλής

Συνοπτικό βιογραφικό

Δάσκαλος – Κοινωνικός Ανθρωπολόγος. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι Πηλίου. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου και του προπτυχιακού Τμήματος ΙΑΚΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές  σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία  με πεδίο έρευνας την Ελληνική Κοινότητα της Ιερουσαλήμ.

Εργάζεται σε δημόσιο σχολείο, Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς, όπου με ομάδα εκπαιδευτικών και εξωτερικών συνεργατών εφάρμοσαν καινοτόμες ιδέες στην οργάνωση του Ωρολογίου Προγράμματος προ το «Ανοικτό Σχολείο», στην ανάπτυξη των Διαθεματικών Ενιαίων Προγραμμάτων Σπουδών, στην υλοποίηση διεπιστημονικών σχεδίων εκπαίδευσης, ελληνικών και διεθνών φορέων,  στο διάστημα 1992 – 2014 (Σχολεία Διευρυμένου Ωραρίου,  27 Πιλοτικά – Πειραματικά Ολοήμερα Σχολεία,  σχολεία ΕΑΕΠ).Το σχολείο, οι εκπαιδευτικοί και οι εξωτερικοί συνεργάτες απέσπασαν διακρίσεις και αναγνώριση του έργου τους στην Ελλάδα και διεθνώς.Στο διάστημα αυτό συμμετείχε σε προγράμματα Socrates, Erasmus, ODS, Europeana  και ως μέντωρ για σχολεία της Θεσσαλίας.

Παράλληλα ασχολήθηκε με την εκπαίδευση ενηλίκων, ως επιμορφωτής ΤΠΕ σε εκπαιδευτικούς, για την «Ελληνική γλώσσα» σε αλλόγλωσσους, για την «Πολιτιστική Ταυτότητα» στο ΙΕΚ Βόλου, για την «Πολιτιστική Οργάνωση» σε ιδιωτικά ΚΕΚ και στην κατάρτιση ευάλωτων ομάδων – φυλακές μέσω ιδιωτικών ΚΕΚ.

Από το 2015 συμμετέχει στο ΚΕΠΕ Αριστοτέλειο, ιδρυτικό μέλος και συνεργάτης προγραμμάτων, κυρίως στον επιστημονικό αλφαβητισμό παιδιών μικρής ηλικίας, συμμετέχοντας παράλληλα στα καινοτόμα εκπαιδευτικά έργα του Κέντρου.

Έχει  ασχοληθεί με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας είτε ως μέλος πολιτιστικών και επιστημονικών ομάδων – συλλογών είτε μέσω συμμετοχής σε συγγραφικές προσπάθειες με θέματα την τοπική ιστορία, τον λαϊκό πολιτισμό και την παιδική λογοτεχνία. Πρόσφατες εκδόσεις είναι «Τα δώρα των ονείρων μας»  και «Παραμυθένιες κόκκινες κλωστές» από τις εκδόσεις Ήρα. Οι εισηγήσεις σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες έχουν συμπεριληφθεί στα εκδοθέντα πρακτικά.

Στην εκπαιδευτική – πολιτιστική ανάπτυξη συμμετείχε ως συντονιστής – συγγραφέας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα – φάκελο «Στα χνάρια του Θεόφιλου» (2006) και ως παιδαγωγικός συντονιστής των ομάδων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα – φάκελο «Που πας καραβάκι;» της «Μαγνήτων Κιβωτός» (2015 – 2020).